Marina Golf Club

Projekt konkursowy Marina Golf Club

Obiekt położony jest na półwyspie jeziora Wulpińskiego, kilka kilometrów od Olsztyna. Głównym założeniem koncepcji było uzyskanie pełnej harmonii obiektu z otoczeniem, pozwalającej na obcowanie człowieka z naturą przy jak najmniejszej w nią ingerencji. Istotne było uwzględnienie rekreacyjnego charakteru miejsca przy jednoczesnym utrzymaniu jego naturalistycznych walorów.

Dobór roślinności został oparty głównie na gatunkach rodzimych. Uwzględnione zostało zachowanie jak największej biologicznie czynnej powierzchni oraz stopnia redukcji spływu powierzchniowego. Stąd ścieżki piesze w technologii HanseGrand®, a parking wykonany z ekoażuru.

Na placu zabaw umieszczono elementy zawierające motywy marynistyczne, m.in. łódź żaglową, małą latarnię morską i domek piratów. Nad wodą zaprojektowany został pawilon ze ścianą oraz podłogą z hartowanego szkła, które umożliwią nieinwazyjne podglądanie przyrody. Murki oporowe obłożone błękitną mozaiką, zlokalizowane wzdłuż ośrodka, stanowią zarazem punkt widokowy na położone naprzeciwko jezioro, jak i znakomite miejsce do opalania.

Współpraca projektowa z: mgr.arch. kraj. Marta Miłosz